Follow by Email

Lets Pray For Gaza

" YA ALLAH, sebagaimana Engkau pernah menghantar burung-burung ababil untuk menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami bermohon kepada Mu Ya Allah, Turunkanlah bantuan Mu kali ini kepada umat Islam di Palestin. Hancurkanlah rejim Zionis yang kejam Ya Allah.. Amin "

Jan 6, 2015

Welcome 2015

Hi .. Salam
Hari ni 6 Jan 2015 .. still dalam mood new year kan.. so masih boleh welcome2 kan 2015 kan. hahaha.. selalu lewat . Ok .. azam tahun baru.. up to date kan blog.. boleh ke??

Well kak sue cuba la utk selalu update & pelbagaikan input kat blog nih.. x tau la ada org singgah ke tidak.. tapi I just enjoy myself merapu sorang2.

then.. post ni tak berkenaan dengan tajuk pun.. dan akan di label kan di bawah label - cuti2. Haa.. apa da? ikut suka la .. meh baca citer kak sue pi melepak kat Sg. Ular.. lagipun post ttg cuti sikit sgt dlm blog ni.. malas nak create blog lain.. ai himpun je sume sini.. craft, cuti .. tak lama lagi masuk resepi pulak .. adoi la ..

ok2.. ni story nyer ....

Weekend Gateways ..
3D1N
8 & 9 Dec 2014
Berehat di hujung mnggu. Plan last minute je ni.. tetiba en.boss amik cuti coz dia gi konvoi sabtu-ahad, then sambung sampai selasa utk habiskan cuti tahunan nya. So k.sue pun fikir elok gak bermalas2an check in di mana2 .. lagipun 8hb tu our anniversaries.
We all ni x de la mcm pasangan2 lain.. kadang igt, kadang lupa anniversary hahaha.. sila abaikan.

Hari Sabtu tu selepas en.boss bertolak.. baru la akak terhegeh2 cari hotel. Google sana sini so jumpa Samsuria Beach Resort & Residence. Reservation buat melalui booking.com.  RM390 utk 2 malam, breakfast x de, daily newspaper pun x de.. suratkhabar lama ada kot 

konvoi - monsun ride ke apa eh ..x igt 

So Ahad tu, k.sue dgn 2 kids check in dulu disana, en boss balik dari konvoi terus ke resort aje..esoknya lepak sehari lagi..lusa check out. Gitulah perancangan yg telah Allah izinkan :) 

lokasi agak tersorok ke belakang ..masuk area perumahan ..
 for me.. agak pening nak cari
Kalau jumpa signboard resort tapi u all nampak kawasan perumahan, u all masuk je simpang tu. Resort tu di belakang perumahan tu. Ada beberapa signboard , ada kecik ..ada besar.. terlepas satu simpang..nt jumpa lg another signboard.. boleh pening makcik di buatnya.

Actually kalau u all terlepas simpang.. u all boleh masuk ikut simpang Mercu Resort. Resort2 kat situ sebaris je..tepi laut. Berhampiran juga dengan Lis Na Ree. Better guna Waze .. InsyaAllah tak sesat.

Amik pic dulu sebelum berselerak.. pic anak bujang action santai :)
Apartment 1 bilik tidur .. luas.. kat hall pun boleh tido , bawak  toto pun ok. Ada koridor utk lepak2 tgk swimming pool. Owh lupa lak.. we all floor atas sekali.. tak tinggi mana..tingkat 4 je. Lif?? ada .

Swimming pool.. parking lot .. pintu belakang direct ke pantai :)
Swimming pool.. ok besar . Tapi sebab kan law nya strict , kena guna baju mandi maka kurang mendapat sambutan. Kalau x bwk baju mandi & nak jugak berendam dlm tu.. u all sewa la baju mandi. Pihak resort ada sediakan sewa.. rate nya kalau tak salah RM10. Berapa lama?.. tak tau la, nanti pi tanya ok.


Complete ..kalau nak masak2 mmg boleh sgt.
K.Sue suggest u all bawa makanan yg dah siap masak. Nanti bole panaskan je. Microwave ada.. dapur ada..fridge besar lagi you. Nak masak nasi pun boleh. Rice cooker tak de, pot biasa ada. Kena masak ala2 mak kita dolu2.  K.Sue mmg dah prepare food satu beg. Bawak gak spagetti, megi etc. Ada kedai kecik kat reception bawah tu.. harganya standard resort la.

Gerai/kedai makan tak de masalah , banyak sepanjang jalan..tapi x de yg walking distance. Yg ada transport ok.. we all makan kat kemaman malam  tu :)

Tempat ni sesuai utk berehat.. lepak2 tepi pantai. Bawak la bola, layang2 ke kan.. Macamtu je lah.. x de apa sgt boleh buat. Tak de aktiviti boat ke apa .. sesuai utk istilah berehat bukan bercuti ok. 

Tempat menarik yg berhampiran, u all bole pergi ke Hafiz's Cherating Activities. Sebelah siang boleh river cruise, malam pulak boleh tgk kunang2..fireflies :)

yg tak best ..
Huh!! apa pulak yg tak best ni? hahaha.. memula sampai, masuk2 je ..bau semacam.. ahh..nyampah betul. K.sue terus selongkar sana sini..n jumpa sampah yg tak dibuang. Nasib baik nampak housekeeping ..terus panggil. "kak baru masuk ke?" ish.. 

1st time jumpa resort yg sediakan pencuci pinggan..bagus la.. tapi x refill ..emm ...satu lagi , pintu bilik mandi rosak .. satu remote utk 2 tv.. tv satu kat hall satu lagi dlm bilik. Ehh..teringat pulak pasal remote ni.. masa check in , terkejut beruk bila reception bagi kunci & remote. Tapi mak cik wat slumber je la.. amik remote & kunci bilik letak dlm handbag.. then pergi ke kereta utk angkat beg .. dalam hati .." apasal la bg remote sekali..mmg resort style skrg ni mcm ni ke.. mcm dah lama je x dok hotel aku ni " ..bell boy dia baik hati dia angkat sume beg & hantar we all ke bilik.. tips?

Ok.. cukup la tu kan.. next InsyaAllah ke Janda Baik in February 2015. Semoga Allah izinkan. Amiinn.

Selamat bercuti ..& siapa dah singgah resort ni.. comment la ye.. sharing2 experience .. babai :)

4 comments:

Haziq Shah said...

Wahh bestnyee :) dekat hall ad aircond tak ? total aircond ad 2 yer ?

Haziq Shah said...

Thks share :)))

Chummy said...

Welcome

Chummy said...

aircond ada kat hall