Follow by Email

Lets Pray For Gaza

" YA ALLAH, sebagaimana Engkau pernah menghantar burung-burung ababil untuk menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami bermohon kepada Mu Ya Allah, Turunkanlah bantuan Mu kali ini kepada umat Islam di Palestin. Hancurkanlah rejim Zionis yang kejam Ya Allah.. Amin "

Apr 15, 2013

Fimo Cane

Assalam n slmt tghari..
Fimo cane, fimo rod, fimo stick, fimo clay... apa jugak namanya yg u all panggil, skrg sudah sampai kat rumah kak sue ni. Belum masuk kedai lagi. Baru nak try nak buat cam ne. Serius.. memula agak 'keciwa' sebab kecik sgt. Mmg la, supplier dah tulis diameternya hanya 0.5cm @ 5mm.. tapi byk jg yg sampai diameter kurang dari 5mm. Maybe ada yg 3, 4mm. Oo serius kecik kan. Tapi, ada jg yg lbh besar dr 5mm. Ada yg, 6, 7, 8mm jg. So kira halal la tu.. nak buat cam ne kan. Then, kak sue asing2kan, n pilih yg elok2 , pack untuk customer pre order..selebihnya , kak sue punya la tu...

Emmm... mau buat apa fimo ni? Ada beberapa idea dlm fikiran.. tapi yg plg mudah .. buat decoration.
Jom kita mula. Ambil sebatang fimk cane.. potong nipis ..guna cutter atau pisau kecil. Kak sue ada oder cutter jg, tapi belum sampai lagi. Nanti dah sampai, kak sue upload gambarnya.

Cara potongnya .. boleh potong menegak atau senget kan sikit. Bezanya, bila u all potong senget @ menyerong, bentuknya akan jadi lebih besar. Tgk gambar yg kak sue upload tu. U all bole jg potong lebih tebal.. serong n tebal, nanti bole dpt bentuk 3D. Owh..seronok rupanya main2 ngan fimo ni.

Gam .. kak sue guna hot glue untuk lekatkan pada felt. Gam uhu kak sue tak try. Tak tau la lekat ke tidak. Yg guna hot glue, pastikan glue tu betul2 panas dulu he. Kalau tak panas, tak menjadi. So sabar sikit tau. Bila gam dah panas, guna penyepit pegang fimo u all tu..letak gam ditgh2 fimo. Jangan letak byk2.. letak sikit je ..picit glue gun tu slow2. Seterusnya cpt2 lekatkan pd felt, dgn guna penyepit juga, tekan fimo tu biar dia betul2 lekat. Tekan slow2 tau utk elak lebihan gam terkeluar ..nt nampak comot lak. Kesimpulannya.. kena buat slow n carefull ye. Tak pe sis.. hasilnya memang cun ♥♥♥

Kak sue dah try buat deco utk hp charm. Sweet...tapi yg plg best..deco untuk cupcake. Kebetulan kak sue ada terima order beberapa pcs cupcake , so apa lg kan.. melaram la. Hihihi.. walaupun belum siap oder ni, tapi kak sue upload la utk bg idea kat u all. After this u all dah ada sikit info nak guna fimo ni utk apa kan. So, layan gambar n please comment ok tak ? ;)
C.U .. wassalam.

potong serong untuk dpt bentuk yg lebih besar.
 potong tebal utk dptkan bentuk 3D

Fimo Cane .. mcm2 bentuk .
yg ni saiz kecil  ><5cm panjang, diameter 0.5cm

Jadikan hiasan ..potong nipis2 & gam. 

Contoh hp charm 

So sweet.. suka sgt :)

5 comments:

the user said...

sy ska fimo cane!!

Kraf Nailofar said...

Salam ziarah....bestnya..ada tak?nanti nak beli gak la..

Sekali tengok macam gula2 je nampak :)

nisakamal said...

kak sue..mna nk beli bhan2 utk buat keychin mcm kak sue ni ye..maaf..sy bru bljar..hope kak sue sudi share ngn sy..

Annis Nis said...

kak kat mn bole dpt fimo stick ni. sy cr byk tempat x de.

Chummy said...

Bahan2 nk buat keychain ..fimo etc ..k.sue ada jual
Bole singgah blog supplies http://chummysupplies.blogspot.com