Follow by Email

Lets Pray For Gaza

" YA ALLAH, sebagaimana Engkau pernah menghantar burung-burung ababil untuk menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami bermohon kepada Mu Ya Allah, Turunkanlah bantuan Mu kali ini kepada umat Islam di Palestin. Hancurkanlah rejim Zionis yang kejam Ya Allah.. Amin "

Apr 3, 2013

DIY : Ribbon Brooch Simple & Tutorial

Assalam & morning readers..

Kak Sue nak share tutorial buat brooch riben yang simple .. sewless, just guna gam aje & express :). Zaman skrg ni semua nak express kan.. nak cepat & nak cantik juga. so, jomm...


  1. Dengan menggunakan patern , gunting kain felt seperti no 1. 
  2. Lapiskan kedua-dua kainfelt tadi. Kain yang lebih panjang disebelah bawah.


3. Jerutkan tengah riben seperti gambar 3. U all bole ikat dgn dawai halus atau jahitkan aje.


4. Dengan menggunakan riben, balut bahagian tengah tadi. Gam ye sis.. kak sue guna hot glue.


5. Gam kan brooch pin sepert gambar di atas ye.. hihihi.. dah hilang dah nombor kat gambar .. 


6. Kemaskan bahagian tepi2 kain tu.. kadang2 bila kita jerut, kain akan jd tak sama panjang & nampak kurang kemas. Selalunya, kak sue akan gunting yg lebih2 tu. Ok..dah siap.. Wahhh... simple... tapi cantikkan. 
U all boleh jadikan sepit (hair clip) jg ni. Asasnya sama, cuma brooch pin gantikan dengan clip rambut. Gunakan kreativiti u all ..

Untuk yang baru nak cuba2 buat, kak sue ada beginner pack untuk u all.. kak sue akan masukkan dalam kategori DIY PACK di blog supplies


Boleh dapatkan pek DIY ini di SINI

NOTES FOR CRAFTERS!
- please remind, walaupun nampak senang dan mudah membuatnya, jangan letak harga terlalu rendah untuk hasil u all. Fikirkan juga, masa & tenaga kita. (teringat bila ada yg jual dgn harga tak sampai rm1, buat sendiri baru tau dik..) 

Ok.. setakat ini perkongsian hari ni ye. Semoga memberi manfaat. Maaf andai ada tersalah bahasa.
Wassalam, CU ..



No comments: