Follow by Email

Lets Pray For Gaza

" YA ALLAH, sebagaimana Engkau pernah menghantar burung-burung ababil untuk menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami bermohon kepada Mu Ya Allah, Turunkanlah bantuan Mu kali ini kepada umat Islam di Palestin. Hancurkanlah rejim Zionis yang kejam Ya Allah.. Amin "

Oct 11, 2011

Craft Tips

As Salam, Hi Crafters..
Hari ini igt nak share sikit ngan u all memanfaatkan lebihan felt.

Selalunya kan bila kita potong2 felt mesti ada lebihan kecik2 cam gambar bwh ni.
Nak buang rasa sayang .. nak simpan pun buat menyemak aje kan.


Pastu ada jugak felt yg colornya krg menarik ..mcm gambar ni. 
Kadang2 pening juga nak matchingkan color.. ni kes beli by pack yg kita x bole pilih warna. 


So nak buat apa dgn lebihan felt yg kecil ..yg korang nak buang rasa sayang.. ngan felt yg korang tak minat kalernyer tu ?? Cebisan felt tu boleh la kalau u all simpan utk huruf 2 atau utk patern yg lebih kecil. Tapi bagi kak sue lebih suka guna foam utk buat deco atau huruf2 kecik. Kemas & cantik & mudah utk gam :)

Tapi hari ni nak kongsi buat keychain love dari lebihan felt tu. Untuk lebihan yg kecik .. yg mana tak muat utk bentuk love penuh .. kita buat half je hihi. Rujuk gambar  bawah ni..


Selepas tu .. u all buat cam gambar di bawah. Kak sue guna kain felt yg kak sue x berapa suka kalernye tu utk bahagian belakang. tgk gambar yg bentuk 'love' penuh tu. Manakala utk bahagian depan.. guna felt kecik .. 2 warna. U all belah 2 love tu .. tapi satu bahagian , lebih kan sedikit .. sng nak cantum nt. 


Gambar bawah ni.. contoh yg kak sue buat ...


Nice kan.. bila dah combine jadi lebih cantik. Tgk yg grey tu pun cantik.
Seterusnya , U all boleh jahit atau gam saja , macam ni..

bahagian dpn
 please ignore jahitan x kemas tu.. 

ni bahagian belakangnya

meh tgk lak yang K. Sue dah siapkan utk tempahan org kawen..glamer sikit..penuh ngan manik..


Suka tak? hihi..hope sape yang tak de idea tu..dpt sedikit manfaat dari tips ni.
Wassalam..


9 comments:

Tie said...

Oh.. sangat suka.... Thanks for sharing. Nanti bolehlah Kak tie praktik kan...

Sue said...

praktik kak..kalau x penat je sue share ni

Cik Fiziati said...

waaa....suka tips ni....mmg syg nk buang lebihan2 felt tu...heeee~

Sue said...

Try ye cik Fiziati.. :)

Linda said...

i loike....

ruhaya rusni said...

wah...so cute la...nk try jgk la psnie...x la mmbazir lebihan felt aya....

nisakamal said...

kak sue..mcm mna kak sue buat jd kembung tu..nmpk cm comel je..huhuu..wsapp sy bole..nk mntk tnjuk ajar..hope kak sue sudi ajar kn sy..bole buat poket..😊ni no sy ye kak sue..0129267822..

Chummy said...

Nisakamal, bole join k.sue punya kelas.. Bole ws utk info lnjut

Annis Nis said...

I like it. thank. so dh dpt idea.